Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [346]

Fråga:
Vad händer om åskan slår ner i ett hus?

Vad består en blixt av?
/   

Svar:
För att man ska få en blixt så måste man ha en mycket stor spänning. Blixten eller gnistan kan närmast jämföras med en lavin. Några elektroner börjar röra på sig i det starka elektriska fältet. Dessa elektroner slår sönder atomer så att det blir fler elektroner som i sin tur sätter fart. Det bildas en kanal av joniserad luft och i denna kanal går sedan en mycket stark ström under kort tid. Luften där blixten går värms upp och blir så varm att den lyser. Det är denna uppvärmning som orsakar bullret.

När blixten slår ner så sprider sig strömmen i marken eller i huset om den slår ner där. Denna starka ström kan antända huset genom att det blir varmt på de ställen där strömmen efter blixten går fram.

Försök: Du kan själv göra små blixtar genom att ta av dig en tröja av syntetmaterial och sedan hålla ett spetsigt metallföremål en bit ifrån. Det syns bäst i ett mörkt rum.

Råd: Om du är ute när det åskar så sätt dig på huk med fötterna ihop. Det är viktigt att fötterna är nära varandra annars kan strömmen gå upp i ett ben och ner i det andra om blixten slår ner i närheten.

Fundera: Varför dör fyrbenta djur oftare av blixtnedslag än tvåbenta?

Se även fråga 356

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.