Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [2870]

Fråga:
Hej min fråga till er är förmodligen av en annorlunda karaktär. Men jag gör ett försök för att se om jag har hamnat rätt. Jag jobbar i städbranschen, ett av dom stora mysterierna som vi brottas med är det vi kallar mjölning på polishbehandlade linoleum golv. som uppstår när det är låg luftfuktighet inomhus oftast under 25% alltså på vintern. Polish innehåller ofta akrylatplast eller någon annan plast. precis som målarfärg (akrylatfärg) Polishen används för att skydda golven mot slitage och för att göra det mer lättstädat. tyvärr allt för ofta slarvas det med grundjobbet när golvvården görs pga outbildad personal eller för låga priser. då inträffar fenomenet krackelering precis som när målarfärg krackelerar av samma anledning. (för att ge lite bakgrund) Men mjölning säger dom kloka som vet är när polishen sitter och det uppstår ett vitt damm när ytskiktet av någon konstig anledning släpper. Nu har vi tagit dammet vid minst tio gånger på olika objekt som ska ha mjölat och skickat det för analys på ett labratorium som sedan har konstaterat att dammet alla gånger har innehållit textildamm gatudamm byggdamm men inte zink som man tittar efter om det ska innehålla polish. Min teori eller fråga till er är följande. blir damm lättare vid låg luftfuktighet och tyngre vid en hög lutfuktighet Kan golv med akrylatpolish eller innehållande någon annan plast bli laddade som sedan drar till sig dammet som finns i luften. Kan det hjälpa till om det städas med en torr syntetfibermopp som kan ladda upp ytan. Det här problemet är större än man kan tänka sig och idag finns ingen fakta bara en massa tyckande som genererar till att en massa mirakelprodukter lanseras i branschen och efter som kunskapen är så dålig köper vi också all smörja. Problemet drabbar många, framförallt barn i skolor men även vuxna som jobbar i den miljön som har problemet. Nu ska man också lägga till att de senaste åren har företag och kommuner (skolor) dragit rejält ner på städfrekvenserna för att spara pengar. Har ni något svar eller om det finns något klokt i den här teorin. är jag mycket tacksam.
/Peter B, har att projekt med sisab (sthlm skolor), Stockholm

Svar:
Det var en ingående utredning, och i allt väsentligt håller vi med om dina slutsatser. Att elektrostatiska fält samlar damm är välkänt. Det fenomenet används för sot- och dammavskiljning i rökgasreningsanläggningar. De flesta har väl lagt märke till att damm samlas på TV-skärmen.

Den radikala lösningen skulle vara att använda ett elektriskt ledande polish, och sådana finns, fast de kanske är dyra. Fackfolket brukar tala om ESD-skydd.
/KS/lpe

Se även fråga 2621

*

 

 

Frågelådan innehåller 7594 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-09-15 17:05:57.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.