Visa fråga/svar

 

Blandat [2851]

Fråga:
Sjöars utlopp. En sjö har normalt flera inlopp men bara ett utlopp. Finns det någon sjö (exempel) som har flera utlopp? Med tanke på jordens krökning borde "lägsta punkten" kunna ligga på flera ställen. Jag har inte hittat någon.
/Jarl S, Östanåskolan, Eksjö

Svar:

Det här var en kul frågeställning. Det normala är ju att det är tröskeln vid utloppet som bestämmer sjöns nivå, tilloppen har liten betydelse.  Vi tänker oss nu en sjö med två utlopp med lika trösklar. Exakt lika kan de inte vara. Den ena är något lite djupare. Där blir de lite starkare ström, och därför mera erosion. Det fördjupar tröskeln, och strömmen ökar ytterligare. Sjöns nivå sjunker. Till slut är det andra utloppet torrlagt, och vi har ett utlopp kvar.

Med ett sådant resonemang kan man väl göra troligt, att finns två utlopp är det ett tillfälligt tillstånd. Det ena vinner i längden. Men som sagt, det är bara ett resonemang. Naturen har kanske gjort undantag. Finns någon som känner till något?

Man kan ju notera att Östersjön har tre utlopp, Öresund, Stora och Lilla Bält. Sedan kan man ju invända, att Östersjön inte är en sjö, det är ett innanhav.

Tänk på var det finns sjöar. En sjö är ur geologisk synpunkt en tillfällig bildning, så småningom slammar den igen. Där vi hittar sjöar har det, geologiskt sett, hänt något nyligen. Exempel: Landisar, bergvecknig, en flod har ändrat sitt lopp.
/KS

Se även fråga 4330

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.