Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [21317]

Fråga:
Hej! Jag funderar lite kring ljus. Ljus kan inte lämna svarta hål på grund av den starka gravitationen som bromsar in ljuset så pass mycket att det inte kan lämna. Det går alltså att bromsa in ljus och därmed sänka hastigheten. Om man då har en maskin som skickar ut fotoner och samtidigt har en kraft som bromsar in ljuset så att det får en hastighet som man till exempel kan springa snabbare än, borde man kunna se sig själv om man tittar sig över axeln och låter det reflekterande ljuset från sig själv innan man började springa (eller medans man springer) träffa ögonen.

Är detta möjligt? Att maskinen ska skapa en kraft som bromsar ljushastigheten kanske är svårt, men ljus färdas ju lite långsammare i material och miljön i rummet kan kanske vara med och hjälpa till?
/Albin F, Rosendalsgymnasiet, Uppsala

Svar:
Man kan inte bromsa ljus, se dock fråga 17060 . Vad som sker i ett medium med brytningsindex (se fråga 17691 ) större än 1 är att fotonerna absorberas och återutsänds vilket orsakar en fördröjning som uppfattas som att ljushastigheten minskar.
/Peter E

Nyckelord: ljushastigheten [24];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.