Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [21058]

Fråga:
Hej Jag har en röd diodlaserpekare kan jag lysa med denna mot ett prisma eller behöver man några skyddsglasögon svetshjälm? Samma fråga men nu tänkte jag lysa mot en anordning med bla. en plankonvex lins som ska visa Newtons ringar. Lyser man med rött ljus borde väl Newtonringarna bli röda?
/Per Å, Kalmar

Svar:
Vanliga laserpekare anses ofarliga, se Laserpekare och länk 1 för information. Man bör även med lågeffekts-laser vara försiktig och inte rikta strålen mot ögat.

Newtonringar, eller Newtons ringar, är ett fenomen som uppstår via interferens av reflektion av ljus mellan två ytor - en sfärisk och en närliggande plan yta. Newtonringar känns igen som en samling av växlandevis mörka och ljusa ringar, centrerade kring det område där ytorna har kontakt med varandra (se figur). De ljusa ringarna uppstår genom konstruktiv interferens (förstärkning) mellan inkommande och reflekterande ljusstrålar, medan de mörka ringarna kommer genom destruktiv interferens. De mörka och ljusa banden uppstår vid belysning av monokromatiskt ljus; regnbågsfärger kan uppstå med hjälp av vitt ljus. (Newtonring )

Ja, om man belyser med rött ljus så blir ringarna röda och mellanrummen svarta./Peter E

1 https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/laser/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.