Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [20197]

Fråga:
Hej!

Under en laboration räknade vi ut våglängder för olika ljus genom att bestämma vinkeln mellan dess maximan med hjälp utav en ljusspektrometer. Ljuset var dock okänt då själv uppgiften var att ta reda på vilket ämne som befann sig i lampan. Allas mätvärden låg ungefär 10 Nm över de värden som angetts i tabeller. Vi har nu fått frågor som ska besvaras som jag inte lyckas hitta svar på.

1, Varför är värdena 10 Nm större än de korrekta värdena? som följfråga är också hur man kan förhindra att det sker. antar att det har något med hur ljuset bryts i ljusspektrometern.

2, Hur kan man utnyttja Vätes värden? dessa är mycket noggrant mätta. så hur kan man utnyttja dessa? ska de användas som någon referens?

Tack på förhand!
/Felix A, Kungshöga, Mjölby

Svar:
Hej Felix! Mätinstrument är oftast inte perfekta. För att få fram så bra värden som möjligt behöver man antingen justera eller kalibrera mätutrustningen.

Kalibrering är en metod att mäta kända (standard)värden och med hjälp av dessa mätningar förbättra precisionen i en mätning av okända storheter, se länk 1. I länk 2 visas hur man kalibrerar en spektrometer med hjälp av He-linjer.

För att kalibrera med H-linjerna gör du först en tabell (se figuren nedan för He) med uppmätta våglängder och korrekta våglängder. Sedan plottar du uppmätta våglängder på x-axeln och korrekta våglängder på y-axeln. Därefter drar du en linje (den röda linjen, oftast nästan men inte exakt en rät linje) genom punkterna. Du får fram de korrigerade värdena genom att dra en vertikal linje vid x-värdet för uppmätt våglängd. Sedan avläser du den korrigerade våglängden som y-värdet för skärningspunkten mellan kalibreringslinjen och den vertikala linjen.

Genom att kalibrera instrumentet med kända linjer gör man en relativ mätning i stället för en mycket svårare absolut mätning.

Se även fråga 19198 om mätfel./Peter E

1 http://www.lab.se/service/kalibrering_validering_
2 http://www.chem.uiuc.edu/chem103/spectroscopy/calibrating.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.