Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [19847]

Fråga:
Hej! Jag har en fråga vad gäller optik, framför allt speglar. Jag går inte just nu i gymnasiet utan tänker läsa på Komvux nu till hösten, men jag läser i förväg på egen hand.

Min fråga kanske egentligen rör mer "virtuella" och "reella" bilder. Om vi börjar med en plan spegel: Anledningen varför man ser sin spegelbild, om jag har förstått det rätt, är för att ljuset reflekteras och byter riktning när strålen träffar spegeln vilket leder till att hjärnan registrerar det som att ljuset kom ifrån samma riktning (d.v.s. bakom spegeln efter ljuset reflekterades). Bilden är då virtuell eftersom ljuset inte kom därifrån. (?)

När det gäller konkava speglar har jag förstått så här: Om man har ett objekt framför spegeln så reflekteras strålarna som vanligt men här samlas dem i en punkt och sedan konvergerar. Om man då skulle hålla ett papper eller liknande i denna punkten så hade man fått en kopia av objektet (fast upp och ned vänd och förminskad). Och där strålarna möts är alltså där avbildningen sker. Men min fråga här är egentligen: Det måste väl bli en avbildning i själva spegeln av objektet (fast upp och ned vänd) om man istället för pappret tar och tittar så att strålarna träffar ögonen? För om man då skulle följa strålarna så skulle de blir på motsatt sida jämfört med objektet som speglades.

Men jag tror att det som är lite förvirrande är just det här med "reell" och "virtuell" bild. För att en bild kommer man ju alltid visas i spegeln, så är skillnaden egentligen bara att en virtuell bild kan inte så att säga "återskapas" och ser ut att ha kommit ifrån bakom spegeln, medan en reell bild kan bildas på en annan yta som man håller där strålarna möts?

Tack på förhand!

Mvh Niklas
/Niklas A, Göteborg

Svar:
Niklas! För plan spegel se fråga 15867 .

Jag är inte helt säker på vad du menar. Om du har ett konvergerande strålknippe så är bilden reell, om knippet divergerar så är bilden virtuell.

Om du har en reell bild kan du se den med ögat om strålknippet inte konvergerar alltför mycket. I det senare fallet kommer bilden att hamna före näthinnan

Se även fråga 19555 och 16673 .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.