Visa fråga/svar

 

Energi [19115]

Fråga:
Hej! Vindkraft sägs inte fungera om det blåser mer än 20m/s(?) och orsaken skulle vara att vingarna då roterar för fort för materialet i dem. Vad hindrar från att med bromsar få vingarna att gå lagom fort i hård vind eller att rotorn vrids så att vingarna bildar vinkel mot vinden och inte utnyttjar vindhastigheten maximalt?
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
Vindkraft (egentligen vindenergi, men beteckningen vindkraft är etablerad) innebär produktion av elenergi som utvinns ur vinden. Vindkraft används numera över stora delar av världen för att producera el på ett miljövänligt och hållbart sätt. Vindkraften är en form av omvandlad solenergi och drivs av vindarna som uppstår då jorden och dess atmosfär värms av solen.

Ett av problemen med vindkraftverk är att vindstyrkan varierar. Om det inte blåser alls fungerar de naturligtvis inte och om det blåser för mycket riskerar kraftverket att gå sönder.

För optimal effektivitet skall rotorbladsspetsarnas hastighet vara 6-7 gånger vindhastigheten. Detta betyder dels att rotorbladen utsätts för stora påfrestningar vid hög vindhastighet. Det förklarar även varför rotationshastigheten avtar med ökande längd hos rotorbladen - små vindkraftverk snurrar snabbare än stora.

Vad gäller åtgärder vid hög vindhastighet använder man t.ex. bromsar liknande bilbromsar (skiv- och trumbromsar) samt motstånd där man kan dumpa strömmen så att rotationen hos generatorn bromsas med Lenz lag, se fråga 11791 .

Man kan även vid höga vindar vrida hela kraftverket från vindriktningen eller justera angreppsvinkeln hos rotorbladen.

Nedanstående länk innehåller mer information om vindenergi. Se även Wind_turbine_design , Vindkraft och Wind_power .
/Peter E

Nyckelord: vindenergi [12];

1 http://www.windturbinestar.com/small-wind-turbine-safety.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.