Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [19061]

Fråga:
Hej ni på frågelådan.

Jag hoppas att ni kan hjälpa mig reda ut min förvirring kring vad som är induktion och vad som inte är det.

Som jag har lärt mig uppstår en magnetisk kraft när en laddning rör sig med konstant hastighet i ett magnetiskt fält, detta enligt F=QvB. Om vi för en ledare vinkelrätt i ett magnetiskt fält kommer den magnetiska kraften göra att elektroner rör sig till ena änden av ledaren, och det uppstår en spänning. Den här strömmen av elektroner som rör sig p.g.a. den magnetiska kraften kallar vi induktionsström, och spänningen som uppstår kallar vi inducerad spänning.

Min förvirring uppstår när jag sedan läser att det för att induktion ska uppstå krävs att magnetfältet som ledaren rör sig genom ändras eller att ledarens rörelse ändras. Formeln är ju F=QvB, alltså v (hastighet) och inte a (acceleration). Är det inte induktion när spänningen uppstår vid konstant fart?
/Amanda W, KOMVUX, Lund

Svar:
Hej Amanda! Se definitionen av induktion i fråga 15153 .

Som du ser innebär induktion att magnetfältet ändras. Induktionslagen beskrivs kompakt av Maxwells andra ekvation, se fråga 13822 . Högerledet i ekvationen innehåller -dB/dt, dvs det fordras en ändring i magnetfältet B för att ge ett elektriskt fält E.

Det du beskriver är helt korrekt, men det är inte induktion utan Halleffekten:

Halleffekt är fenomenet att strömförande ledare i magnetfält får en potentialskillnad (Hallspänning) vinkelrätt mot strömriktningen. Effekten är uppkallad efter den amerikanske fysikern Edwin Hall, som upptäckte effekten 1879. Effekten orsakas av Lorentzkraften som verkar på laddningsbärare som rör sig i ett magnetiskt fält.

Hoppas du är lite mindre förvirrad nu !

Se vidare Halleffekt och Elektromagnetisk_induktion .
/Peter E

Nyckelord: induktion [13];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.