Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [18553]

Fråga:
Hejsan! Har lite olika frågor som jag har suttit och grubblat över en längre tid. Finns det någon fysikalisk förklaring till varför glödlampan går sönder då man tänder lyset? Har hänt en massa gånger och förklaringen bakom varför det går sönder hade inte varit fel att kunna.

Och en till fråga som är väldigt intressant, med tanke på att jag håller på att ta körkort. För att kunna mäta retardationen monteras en platta med massan 42 g på ena sidan. Dess kontaktarea mellan den ena sida och den andra sidan är 0,88 cm2 (nästan som en liten avlång kub). Krockkudde blåses upp enbart som standard vid mer än 50 m/s2.

I ett av testen var v= 20 km/h och bilen trycks 29 cm innan den stannar vid kollision av väggen kommer krockkudden att blåsas upp eller inte? Om inte hur tänker man i detta fall jag hade nästan tippat på att den kommer att blåsas upp men ändå har jag fel, lite kugg fråga detta. Hälsningar Sara A.
/Sara A, Falu fri, Falun

Svar:
Sara!

För glödlamporna se fråga 4730 .

Vad gäller krockkuddar så skall de enligt internationell standard (Airbag#Triggering_conditions ) utlösas vid en frontalkollision med hastigheten 23 km/t. Det är alltså korrekt att de inte utlöses i exemplet du ger.

I fråga 10076 visas hur man beräknar accelerationen vid en kollision.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.