Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17771]

Fråga:
Hej! Vi håller på med vårt projektarbete där vi i nuläget håller på och tolkar våra resultat. En av våra undersökningar handlade om att bygga en kondensator. Kondensatorns ena platta är en antenn medan den andra plattan är en stålplatta.

Vi testade dielektrikums roll i det hela genom att ställa en träkloss mellan de två kondensatorplattorna. Vårt problem uppstod nu: beroende på var vi ställde träklossen fick kondensatorn olika kapacitans. Dvs om den stod i mitten, nära antennen, eller nära den andra plattan erhölls olika resultat. Frågan är alltså: hur beror kapacitansen av dielektrikums placering i en kondensator? Eller är det enkla svaret helt enkelt att det är för att våra plattor inte är likadana? Varför, i så fall?
/Lisa Å, Rosendalsgymnasiet, Uppsala

Svar:
Lisa! En kondensator kan tyckas vara en enkel komponent som man bör kunna förstå teoretiskt. Det är så länge du har ideala system: oändligt stora plattor (inga randeffekter) och homogent dielektrikum. Om era plattor varit identiska hade du säkert fått symmetri. Om du bara vill studera dielektrikums inflytande bör du ha stora plattor, litet avstånd och fylla hela utrymmet mellan plattorna med dielektrikum. Självklart är det viktigt att geometrin är konstant - speciellt avståndet mellan plattorna.

Se Capacitor och nedanstående länkar.
/Peter E

1 http://www.howstuffworks.com/capacitor.htm
2 http://www.explainthatstuff.com/capacitors.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.