Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17476]

Fråga:
Hej. Jag skulle gärna vilja ha en bra förklaring till polspänning och ems. Tycker att böckerna förklarar det väldigt ytligt.
/Tikki A, Rinmangymnasiet, Eskilstuna

Svar:
Tikki! Det finns en utmärkt artikel i Nationalencyklopedin om elektrokemi . Dessutom hittar man information i Wikipedia under Elektromotorisk_spänning och Inre_resistans .

EMS, Elektromotorisk spänning har ofta det vilseledande namnet EMK, Elektromotorisk kraft - det är ju ingen kraft utan en spänning.

EMS är den interna spänning en apparat eller cell innehar eller levererar, exempelvis induktiva komponenter eller batterier. EMS har enheten volt. Vanligast är användningen för batterier. EMS avser då den spänning ett batteri ger obelastat, alltså när ingen ström tas från batteriet.

Inre resistans (utgångsimpedans) används för att beskriva ström-spänningskarakteristiken av en spänningskälla, till exempel ett batteri, ett spänningsaggregat eller en förstärkare. Den inre resistansen gör t ex att man, om man ansluter en glödlampa till batteriet, inte får ut hela polspänningen från batteriet i lampan. Spänningen kommer nämligen att spänningsdelas mellan lampans resistans och batteriets inre resistans.

Polspänning är den faktiska spänning man får ut av en belastad strömkälla (en strömkälla som levererar ström). Polspänningen U i ett belastat batteri är

U = EMK - I*Rinre

där I är strömmen och Rinre batteriets inre resistans.

Hoppas detta är lite klarare!
/Peter E

Nyckelord: batteri [25];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.