Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [17308]

Fråga:
Hej, jag heter Johan Hjallar och har några frågor om relativitetsteori. Jag är egentligen norsk, så svenska fysik-ord kan bli felskrivna, men jag ska försöka göra mig förståbar.

Altså, jag har bara såvidt läst litegrann om relativitet, men jag har förstått at när man reser tilräckligt snabbt så går tiden saktare och man måste räkna annorlunda. Men vad är det för referanspunkt man använder då? Jag har konkluderat med at det INTE är jorden, för jorden har ju en vektoriell fart själv. Om jorden har fart J=C+X och man reser ANDRA vägen med V=C+X, så reser man ju över ljusets hastighet, sett at X>0. Så då undrar jag: fins det et stilleståande referanspunkt i universet? Et som man kan räkna som et coordinatsystem? Jag tänker at det måste vara jämfört med DET man måste resa i ljusets hastighet för at tiden ska stanna. Så undrar jag om man kan hitta jordens fart jämfört med et stillestående referanssystemet vid at jämföra ändring av tid vid hastighet över 0.1C i OLIKA RIKTNINGAR? Jag ser för mig et eksperiment där man skickar två rymdskäpp med synkroniserade klockor, en i samma riktning som jorden åker jämförd med det stillestående referanssystemet, och en i motsatt riktning, där den sista då har mindre fart jämfört med det stillestående koordinatsystemet och därför inte får lika stor ändring av tid som den som åker MED jorden (sistnämda får ju då sin egen fart jämförd med jorden PLUSS jordens fart jämförd med det stilleståande koordinatsystemet, medans den som åker i motsatt riktning än jorden får sin egen fart MINUS jordens fart). Kanske skulle man då kunna bestämma et "origo" i et koordinatsystem, utav hur stor skilnaden mellan tiderna i dom olika rymdskäpperna? Jag har så många frågor, hade varit jättebra med några svar :)
/Johan H, Nannestad vgs, Nannestad, Norge

Svar:
Johan! Ja, det är korrekt att tiden tycks gå långsammare i ett rymdskepp som rör sig, se tidsdilation .

För det första talar relativitetsteorin bara om relativa hastigheter. Absolut hastighet finns alltså inte i relativitetsteorin. Jag förstår inte ditt resonemang om addition av hastigheter, men relativitetsteorin innehåller ett uttryck för addition av hastigheter (se addition av hastigheter ) som garanterar att resultatet aldrig överskrider ljushastigheten c.

Vad gäller absolut rörelse kan man tala om en sådan, se punkt 5 i fråga 16776 .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.