Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17144]

Fråga:
Undrar hur en van de graaff generator rullar påverkar laddningen. Enligt lite forskande vet jag att man ska utgå från den triboelektriska serien, den vi har i skolan är en rulle av glas den andra metall och sfären blir positivt laddad, skall den inte bli negativ laddad eftersom triboelektriska säger att glas blir positivt laddad vilket innebär att kammen skrapar elektroner och på så sätt bli negativ laddad eller?
/Lars J, Skara

Svar:
Nej van de graaff generatorn brukar bli positivt laddad så det måste vara något fel i resonemanget. Du är på rätt väg när du säger att du skall använda den triboelektriska serien, se Triboelectric_effect . Där ser du att glas mycket riktigt blir positivt laddat.

Om du ser på konstruktionen som beskrivs i länk 1, så finns det på den nedre rullen även ett lager vad man kallar silicon-tape. Detta laddas negativt i förhållande till transportbandet av gummi. Vad jag misstänker är att glaset bara är till för att isolera. Det finns ett extra lager som laddas negativt medan transportbandet laddas positivt. Kammen där nere är till för att ta bort den negativa laddningen hos det extra lagret.
/Peter E

Nyckelord: bandgenerator [3];

1 http://science.howstuffworks.com/vdg3.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7594 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-09-15 17:05:57.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.