Visa fråga/svar

 

Blandat [17018]

Fråga:
Vi har sett på diverse forum att det är möjligt att tillverka diamant artificiellt, se länk 1 nedan.

"Processen går ut på att rikta en gaslåga under hög temperatur, till exempel en svetslåga, mot ett substrat. Gasen, ett kolväte, delas upp i sina beståndsdelar och kolatomerna sätter sig på substratets yta. Allt gott och väl, men om detta är det enda som sker skapas inga diamanter, kolatomerna sätter sig i stället i form av grafit på substratet och kan lätt sopas bort. För att få diamanter krävs att väteatomer agerar som katalysator i processen. Väteatomerna lurar helt enkelt kolet att arrangera sig i diamantform. På substratet växer små diamantkärnor fram."

Är detta möjligt för en gymnasieundersökning på en halv termin? Vad ska man använda för kolväte? Vilket substrat? Hur injicerar man vätet? Hur ser hela experimentet ut i praktiken?
/Björn S, Katedralskolan, Lund

Svar:
Björn! Vi vet inget om detta, men jag tror inte det är tillräckligt lätt för att göras som ett projekt i skolan. Förutsättningen för det är nog att hitta någon som kan processen. Processen används emellertid för speciella tillämpningar där man vill göra en yta mycket hård. Se vidare Synthetic_diamond#Chemical_vapor_deposition och Chemical_vapor_deposition_of_diamond .
/Peter E

1 http://hem.passagen.se/hassi/98_diamant.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.