Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [1683]

Fråga:
Jag skulle vilja ha en förklaring på hur Keplers, Galileis och Terresters kikare fungerar. Keplers kikare har två positiva linser vilket ger stora förstoringar men en upp- och nedvänd bild. Galileis kikare har en positiv och en konkav-konkav lins som vänder bilden rätt. Men denna kikare ger en liten förstoring. Terresters kikare "sjörövarkikare" har tre positiva linser vilket ger en stor förstoring och rättvänd bild. Men kikaren blir relativt lång. Jag vill ha en mer ingående förklaring hur dessa kikare fungerar med hur de olika linserna fungerar i förhållande till varandra (med fokus,fokalplan,brytningsvinklar m.m). Jag hittar ingenting om detta i böcker, uppslagsverk, eller på internet. Ingen av fysiklärarna på min skola kan heller inte förklara detta för mig. Tack på förhand, MVH Per.
/Per N, KOMVUX, VARBERG

Svar:
Vi börjar med att klara ut ett litet missförstånd. Galileo och Kepler var gubbar, men inte Terrester! Ordet kommer av det italienska terra, som betyder jord. Terresterkikare betyder alltså jordkikare (i motsats till stjärnkikare).

Du har själv givit en ganska ingående beskrivning av de tre typerna. Slår du på kikare i Nationalencyklopedin , hittar du en bra bild, med strålgången i de tre kikarna. 
/KS

Se även fråga 178

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.