Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [16172]

Fråga:
Jag har läst de förklaringar skrivna här till varför vatten kan stiga så högt i vätskor. Ingen av dessa förklaringar stämmer helt överens med vad jag har fått lära mig.

Min lärare förklarade det undertryck som faktiskt uppstår med hjälp av kapillärkraften. Osmosen orsakar ett övertryck, och precis som ni säger här ger avdunstningen av vatten i bladet ett "sug". Han sa däremot att undertrycket uppstår eftersom vattenmolekylerna i pelaren "sträcks ut" med hjälp av den hydrofila kapillärsytan. Man kan se vattenpelaren som en gummisnodd som sträcks ut. Har han fel?
/Elsa A, Gullmarsgymnasiet, Lysekil

Svar:
Se tidigare svar på fråga 16040 .

Det är inte kapillärkraften och vattenpelaren fungerar inte som en gummisnodd! På några molekylers avstånd från en yta är vattnet ett helt isotropt system (samma i alla riktningar) och vattenmolekylerna är fritt rörliga. Statisk jämvikt kommer därför att inställa sig mycket snabbt eftersom vattenmolekylerna kan röra sig förbi varandra. Såvida inte Xylem (de rör som transporterar vattnet) är mycket smala - av samma storleksordning som vattenmolekylerna så att de inte kan röra sig förbi varandra.

Kohesions-teorin ("gummisnodden") är emellertid fortfarande populär bland biologer, se översiktsartikel under länk 1 (artikeln i fulltext är endast tillgänglig för prenumeranter). Länk 2 innehåller bland annat kritik mot "gummisnoddsteorin".

Se vidare Xylem and Capillary_action .
/Peter E

Nyckelord: kapillärkraft [12];

1 http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0098847201000740
2 http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/118760238/PDFSTART

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.