Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [16127]

Fråga:
Jag har två frågor om luft som jag väldigt gärna skulle vilja ha hjälp med:

1: Om två personer ska hoppa bungy-jump, kommer de då att falla mot marken samtidigt, kommer den som är tyngst att falla till marken först, eller kommer den som är lättast att falla mot marken först? Varför?

2: Denna fråga är lika som innan, om två skidåkare ska tävla ner för en backe, kommer den som kurar ihop sig som en boll att komma först, eller den som är tyngst? Eller den som är lättast? Varför?

Tacksam för hjälp


/Lotta A

Svar:
Hej Lotta!

1 I fritt fall och borsett från luftmotståndet faller de med samma hastighet. Men bungy-jump är inte fritt fall på slutet utan uppbromsning med ett elastiskt band. Detta band måste anpassas till vikten på personen som hoppar. Så två olika personer är inte direkt jämförbara.

2 Här har du två egenskaper: hur mycket en skidåkare kurar ihop sig (påverkar luftmotståndet) och hur mycket hon väger (påverkar den nedåtriktade kraften. Man kan inte säga mer än att den tyngre skidåkaren är, om allt annat är lika, den snabbaste, se fråga 869 nedan. Samma gäller den ihopkurade åkaren: hon får mindre luftmotstånd och därmed högre fart.
/Peter E

Se även fråga 869

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.