Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [16112]

Fråga:
Man vet att luft har lägre densitet än vatten och därför bubblar luften upp mot vattnets yta. Min fråga är om det är så med fler ämnen. T.ex. om det är en luftficka i en sten eller en bit metall som alltid står helt stilla utan påverkan av annat än gravitationen, flyter luftfickan sakta uppåt?
/Oskar L, Nyhamnsskolan, Nyhamnsläge

Svar:
Nej det gör den inte eftersom omgivningen är fast form. Bubblan kan alltså inte röra sig även om den skulle vilja. Det omgivande mediet måste vara en gas, vätska eller i pulverform så det kan röra sig och hamna under bubblan.

Apropå detta finns det en annan intressant effekt: Varför dyker det upp sten på åkrarna? Även om man plockar bort alla stenar på ytan och lägger dem i ett s.k. odlingsröse, så kommer det nästa år att finnas lika många nya. Eftersom stenarna har högre densitet än jorden så kan det inte vara att de "flyter" upp - för dom skulle ju egentligen sjunka. Länk 1 ger en förklaring till hur stenarna bildats under istiden (stenar med slät och avrundad yta), men artikelns förklaring till att de transporteras upp till ytan låter krystad. Det är nog så enkelt att om en sten flyttas det minsta så att den bildas ett tomrum under den, så kommer detta snabbt att fyllas med jord. Stenen hindras då att återvända nedåt. Stenarnas avrundade form bör göra detta enklare. Man får alltså en nettotransport uppåt även om krafterna på stenen och åkerjorden helst vill få stenen att röra sig neråt.

Se även fråga 13280 nedan.
/Peter E

Se även fråga 13280

1 http://www.illvet.se/Crosslink.jsp?d=184&a=1218&id=1198_4

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.