Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [1551]

Fråga:
Vilken landar först av 2st likadana kulor.Den ena släpps rakt ner,den andra skjuts med gevär rakt fram,från samma höjd. (jag hävdar samtidigt,men ingen vill tro på mig.Har jag rätt?) Hur lång kan "veken" vara på en olje lampa. Hur långt kan man suga vatten (har hört 9,81meter?) MVH Desperat nyfiken med många funderingar! F-låt är ej elev,stod ej ngt om det på 1:a sidan!!
/Pär F, Sollentuna, Sollentuna

Svar:
Jovisst har du rätt. Tyngdkraften påverkar båda kulorna på samma sätt. I praktiken blir det kanske inte precis samtidigt (luftmotstånd, jordens rundning).

Om veken är för lång, brinner den upp, tills den får lagom längd.

Det är inte tyngdaccelerationen, utan lufttrycket som spelar roll. När man suger upp vattnet, är det i själva verket luften som trycker upp det. Du tar ett 11 m lågt plaströr, som är tillslutet i ena änden, och sänker ner det under vatten. Sedan reser du upp röret i luften, med den slutna änden uppåt. Vad du har åstadkommit är en vattenbarometer. Den visar inte rätt! Om lufttrycket är 1000 hPa skulle vattenpelaren nå upp till 10 m, men det gör den inte den är 9.8 m. Det beror på att det inte är vakuum (tomrum) ovanför vattenytan, utan vattenånga. Pumpar man bort ångan, stiger inte vattnet, det kokar. Vid 20 grader kokar vattnet vid ett tryck av 23 hPa. Hur högt man kan suga vatten beror alltså på lufttryck och temperatur. Vid 100 oC går det inte alls, vid 20 o C blir det ungefär 9.8 m. I praktiken blir det något lägre, på grund av lösta gaser. 
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7426 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-09-18 17:22:56.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.