Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [14997]

Fråga:
Hej! Inkluderar Coulombs barriär kärnans radie, eller varifrån gäller avståndet? Om Coulombs barriär skulle gälla f.r.o.m. kärnans centrum, borde inte det innebära att ju större kärnor desto lättare att bryta Coulombs barriär (som ex. vid fusion o fission)? Är det därför som väte har så stark bindning?
/Lisen T, Kärrtorps gymnasium, Enskede

Svar:
Lisen! Eftersom laddningstätheten varierar som funktion av avståndet och det inte finns någon skarp gränslinje, så är radien hos en atomkärna dåligt definierad. Radien beror på hur man bestämmer den. En vanlig definition är att radien för en kärna är där man ser inflytande från den attraktiva kärnkraften: om man sprider alfa-partiklar med ökande energi mot en kärna följer spridningen först en kurva som ges av coulomb-kraften. Vid en viss energi ser man en avvikelse och den motsvarande radie blir kärnans radie. Se vidare länk 1.

En annan metod att bestämma radien är att bestämma laddningstätheten som funktion avståndet från centrum genom elektronspridning. Man definierar sedan kärnradien där laddningstätheten har halva värdet av tätheten i centrum. Se länk 2.
/Peter E

Nyckelord: kärndata [3];

1 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/nuclear/rutsca3.html#c4
2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/nuclear/nucuni.html#c4

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.