Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [14913]

Fråga:
Hej! jag sökte på ne.se om holografi och läste detta: "I vanlig fotografering av ett tredimensionellt objekt försvinner djupdimensionen, därför att endast ljusets intensitet (amplitudens kvadrat) registreras, t.ex. som en svärtning på den fotografiska plåten. All information om fasen för ljusvågorna som reflekterats från objektet har däremot gått förlorad. Vid holografisk registrering bevaras såväl amplitud som fasinformation och en tredimensionell bild av objektet kan återskapas."

Vad menar de med det? Tidigare har jag kunnat läsa på den här sidan att ljusets fas inte har någon betydelse för det vi ser och att anledningen till att vi ser djup i bilder är att varje öga tar emot varsin bild och sedan sätter hjärnan samman dessa två bilder till en slags gemensam, i vilken vi ser djup. Kan ni hjälpa mig att reda ut det här!

Tack för all hjälp!
/harald e, enskilda gymnasiet, stockholm

Svar:
Harald! Ögat och en fotografisk plåt är inte känsliga för fasen som sådan - frekvensen är så hög att man bara registrerar ett medelvärde. Ett hologram återskapar vågfronten helt och hållet så bilden i de båda ögonen är lite olika på samma sätt som när man tittar direkt på ett föremål. Det är inte helt lätt att förstå hur det fungerar och ungraren Dennis Gabor (1900–1979) uppfann holografi av en slump 1947. Han fick nobelpriset i fysik år 1971, se länk 1. Under länk 2 finns en bra beskrivning av hologram (på engelska).
/Peter E

Nyckelord: hologram [5];

1 http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1971/index.html
2 http://science.howstuffworks.com/hologram.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.