Visa fråga/svar

 

Energi [14598]

Fråga:
Angående 14593 och 814. Ni skriver att vågkraft är förnyelsebar men att tidvattenkraft inte är det. Tidvattenkraften upphör ju att fungera när jorden och månen kommer för långt ifrån varandra, medans vågkraften upphör när solen slocknar. Ser man det så borde ju bägge vara icke-förnyelsebara. Finns det någon 'vedertagen' definition av förnyelsebar/ej förnyelsebar?
/Jonas A, Bäckaskolan, Umeå

Svar:
Jonas! Det finns såvitt jag vet ingen sträng definition vad gäller tiskonstanten för vad som kan kallas förnyelsebart. Jag säger också att effekten på jordens rotation är liten, vilket betyder att i praktiken är tidvattenenergi förnyelsebar. Det vore absurt att inte kalla solenergi förnyelsebar, eftersom utan solen finns vi inte och då behöver vi ingen energi.

Det viktiga är inte förnyelsebarheten utan det potentiella innehållet i en källa. Fusionen av väte i solen har en enorm potential som energikälla. Det är detta som är det viktiga, inte förnyelsebarheten - är källan i stort sett oändlig är ju förnyelsebarheten irrelevant.

Jag skulle sätta gränsen på tidskonstant om potentialen är liten vid några tiotal år. Torv med en möjlig förnyelsetid på c:a 1000 år är alltså inte förnyelsebar.
/Peter E

Se även fråga 814

*

 

 

Frågelådan innehåller 7594 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-09-15 17:05:57.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.