Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [14330]

Fråga:
Hej! Jag undervisar i fysik i gymnasiet och ställdes inför en fråga om hur tre vertikalt ställda rör fyllda med vatten, som är kopplade till varandra med ett gemensamt horisontellt rör i bottnen med en propp i ena ändan av det horisontella röret, töms på sitt vatten då proppen dras ut så att vattnet kan strömma ut ur alla tre vertikala rör samtidigt genom det horisontella röret. Frågan är att det påstås att det vertikala rör som är närmast proppen töms först i stället för att vattennivån skulle sjunka vartefter lika mycket i alla rör tills systemet töms. Svårt att förklara utan möjlighet att rita en bild. Hoppas att det blev klart hur rörsystemet ser ut. Tacksam för svar!
/Greta K, Topeliusgymnasiet, Nykarleby

Svar:
Greta! Jag förstår bra vad du menar, men jag tror inte det kan vara som du beskriver. Om vätskans viskositet kan försummas bör alla tre rören tömmas samtidigt. Det enda säkra sättet är emellertid (som alltid) att göra experimentet!

Jag misstänker att missuppfattningen kommer av det som beskrivs under länk 1. Där blir vattenpelarna lägre och lägre eftersom trycket, som orsakas av huvudreservoaren, pga viskositeten minskar med avståndet från reservoaren.
/Peter E

1 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/pber2.html#pdrop

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.