Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [13976]

Fråga:
Hej! Att normalkraften överhuvudtaget finns, och att vi därför inte kan gå genom väggar, eller falla tvärs genom jordklotet beror ju på att atomernas elektronskal (och kärnor) repellerar varandra.

Vi läste nyligen om fission och om moderatorer, där neutroner bromsas upp av vattenmolekyler. Krocken liknades vid en stöt mellan två "kulor". Vad är det för kraft som verkar mellan neutronen och protonen i en vätemolekyl, för det kan ju inte röra sig om samma kraft, som i ovanstående fall? Neutronen är ju oladdad. Att neutronen skulle gå tvärs igenom en massiv proton verkar ju inte så troligt, men är det så?
/Marcus B, Östrabogymnasiet, Uddevalla

Svar:
Hej Marcus! Det är korrekt att anledningen till att fasta föremål repellerar varandra är att elektronerna i atomskalen repellerar varandra. Atomkärnorna hindras av elektronskalen att komma nära varandra, så de bidrar inte till repulsionen.

Neutronerna bromsas inte upp av vattenmolekylerna utan av vätekärnorna i molekylerna. Eftersom neutronerna är oladdade påverkas dom inte av elektronerna. När de kommer mycket nära en atomkärna påverkas de däremot av den s.k. starka kraften som är den kraft som håller ihop atomkärnorna. Detta är en helt annan kraft än den elektromagnetiska kraften.
/Peter E

Nyckelord: kraftverkningar [9];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.