Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [13777]

Fråga:
Hej! Jag skulle vilja ha reda på hur en "magnetron" fungerar (i det här fallet menar jag inte en magnetron som alstrar mikrovågor), för mer information sök på magnetron på länk 1.

Jag är intresserad av att veta hur polerna på magneterna är vända mot varandra och hur krafterna påverkar varandra när systemet snurrar. Varför kan magnetronen (enligt figuren på hemsidan) snurra väldigt länge efter att man har tillfört en rörelsemängd? Det skulle vara snällt av er om ni även kunde förklara hur axeln till magnetronen fungerar, hur kan den snurra jämt och samtidigt ta den minsta friktionen? Varför är den uppbyggd av 3 magneter på varje sida, varför inte 4 eller fler?

Alla dessa frågor hör till ett projektarbete som jag arbetar med just nu. Det handlar om att driva en bil av magneter. Rättare sagt att skapa en magnetnisk motor utan ström. Skulle man kunna bygga ett liknande system som magnetron enbart med legobitar och neodymium magneter?
/Philip H, Malmö Borgarskola, Malmö

Svar:
Philip! Som du säger är en magnetron en anordning som genererar mikrovågor. Denna har inga rörliga delar - det är elektroner som rör sig.

Apparaten på länk 1 kallas visserligen magnetron, men det är nog bara för att det låter intressant. Det är en skäligen enkel apparat med två magnetiska hjul (egentligen bara ekrar) som växelverkar med varandra med magnetfält. Genom detta får man en fördel: mindre förluster pga friktion (som man fått om ekrarna kolliderat). Annars bör apparaten fungera som om ekrarna kolliderat utan magnetfält. Eftersom en eker kan passera närmaste punkten om de andra ekrarna är långt borta, blir det en slumpmässig effekt i ekrarnas rörelser.

Hur man i övrigt designat apparaten för att få så liten friktion som möjligt vet jag inte, axeln har antagligen ett kullager. Antalet ekrar kan inte vara för stort - det skall finnas en hygglig chans att ekrarna kan passera varandra.

Jag skulle inte rekommendera att du försöker bygga en sådan apparat - det är knappast möjligt för 120 kr som en färdig kostar.
/Peter E

1 http://www.alega.se/Katalogenpdf/Magnetism.pdf

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.