Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [13490]

Fråga:
Jag har ett väldigt stort fysikintresse. Eller närmare bestämt teoretisk fysik och strängteori intresse. Jag har läst många populärvetenskapliga böcker; såsom Kosmos en kort historik till Ett utsökt universum. Jag studerar även gymnasiefysik B på fritiden. Min dröm i framtiden är såklart att vara med och klarlägga strängteorin. Nu kommer min fråga: Var är det bäst att studera? Har man några märkbara chanser på LU att göra stora chanser? Vad har ni att erbjuda? Måste man forska på CERN?
/Arvid B, Magnusstenbocksskolan, Helsingborg

Svar:
Arvid! Det är roligt att du är intresserad av fysik! Just nu finns det såvitt jag vet ingen strängteori-forskning vid Lunds universitet (LU). Men det behöver inte betyda något. Dels kan detta ändra sig i framtiden och dels forskar man ofta inte på samma universitet där man fått sin grundläggande utbildning. Det är vanligt att man åtminstone tillbringar några år i utlandet efter doktorsexamen (s.k. postdoc). Vi har en mycket bra utbildning i fysik på LU, och forskningen i teoretisk fysik är av världsklass. Så LU är ett gott val!

Information om strängteorin (inte helt lättillgänglig) finns på The Official String Theory Web Site . Länkarna nedan är till forskningen vid teoretisk högenergifysik och till undervisningen i fysik.
/Peter E

1 http://www.thep.lu.se/hep/
2 http://www.utbildning.fysik.lu.se/tibet/page/1762/sv

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.