Visa fråga/svar

 

Blandat [13100]

Fråga:
Hej! Vi har en uppgift där vi ska mäta storleken på en dimdroppe med hjälp av ljud. Vi tänkte därför skicka en ljudpuls mot en dimma, så länge ljudvågen har för lång våglängd så kommer den bara att passera genom dimman, men när våglängden (dividerat på 2) närmar sig dimdropparnas storlek (hoppas vi) på att ljudet kommer studsa tillbaka. Genom att veta frekvensen borde man då med lätthet kunna räkna ut storleken på en dimmdroppe. Är detta en teori som ni tror kan fungera? I så fall, vet ni någon utrustning som man kan använda för att sända ut ljud i de väldigt höga frekvenser som krävs (uppemot 3MHz) och gärna sedan med hjälp av exempelvis frekvensanalysator fånga upp dem igen då de har studsat mot dimmdropparna?
/Mikael M, Borgarskolan, Malmö

Svar:
Hej Mikael! Intressant fråga, men jag tror du tagit åtminstone dimma över huvudet !

Första problemet, som jag ser det, är att dropparna i ett dimmoln är av mycket olika storlek. Du skulle alltså inte mäta på en massa identiska droppar utan en mycket bred fördelning.

Ett värre problem är frekvensen på ljudet. Du har räknat ut att det behöver vara i MHz-området för att ha en våglängd som är jämförbar med dropparna. Hur skall man åstadkomma en sådan högtalare och mikrofon? Jag har hört talas om att man kan generera och detektera ljud en bra bit över 20 kHz (som är gränsen för örat), men MHz?

Jag tror det finns bättre sätt att mäta dropparnas storlek, men som jag sagt förr: jag kan inte allt (men nästan ). Lycka till i varje fall!
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.