Visa fråga/svar

 

Blandat [13072]

Fråga:
Vad har vi praktiskt nytta av modern fysik? Kan ni säga något om några viktiga tillämpningar av modern fysik som gjort livet bättre för oss.
/Lena D, kroneborg, malmö

Svar:
Lena! Till vad nytta är en tavla av Rembrandt, en blomrabatt i parken eller en musikal av Andrew Lloyd Webber? Ingen, men dock... Man får inte överdriva att allt skall ha praktiskt nytta. Det ligger i människans natur att vi så gott vi kan vill förstå vår omgivning.

Vad gäller den direkta nyttan av modern fysik så finns det hur många exempel som helst både på direkt nytta och s.k. spin-off (sidonytta).

Massor av apparater vi använder i dag kommer av halvledarforskning. Tänk på det första nobelpriset 1901, upptäckten av röntgenstrålning. Inom någon månad användes strålningen för medicinska tillämpningar!

Vad gäller kärn- och partikelfysik har du t.ex. kärnenergi, magnetkamera och World Wide Web - ibland hamnar tillämpningarna långt ifrån själva forskningsresultetet. Krig och frontlinjeforskning är det bästa medlen att få fram helt nya produkter och metoder. Då kan vi väl vara överens om att forskning är det bättre alternativet!
/Peter E

Se även fråga 12777

Nyckelord: fysik, nytta med [6];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.