Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [12995]

Fråga:
Varför är en våt yta mörkare än en torr?
/Susanne E, Lundellska skolan, Uppsala

Svar:
Vad är det som gör att en yta som belyses av ljus uppfattas som ljus eller mörk? Jo, det är reflektionsförmågan hos ytan. En del av ljuset som faller in på ytan reflekteras och kan uppfattas av ögat, resten absorberas och blir t.ex. värme. Om bara en viss färg reflekteras så uppfattar vi att ytan har denna färg. Om mycket lite ljus reflekteras uppfattar vi ytan som svart, om alla färger reflekteras uppfattar vi ytan som vit. Reflektionsförmågan är en ganska koplicerad funktion av sammansättning och struktur hos ytan.

Sand är t.ex. mycket mörkare när den är våt än när den är torr. Detta beror på att ljuset i våt sand pga totalreflektion har svårt att "hitta ut" eftersom sandkornen omges av ett medium med högt brytningsindex - vattnet. Torr sand däremot består av små fristående kristaller, och ljuset har god chans att ta sig ut.

Föremål med fiberstruktur som t.ex. kläder uppför sig på samma sätt: vått är mörkare av samma skäl. Detta är även väsentligen vad som sägs i länk 1.

Länk 2 är en vetenskaplig artikel i ämnet, vilket visar att andra har funderat på problemet. Där finns även en annan effekt som minskar reflektionsförmågan: den relativa ändringen i brytningsindex är mindre för vatten-material än för luft-material. Detta minskar reflektionsförmågan, och medför att föremålet uppfattas som mörkare. Se även nedanstående frågor.
/Peter E

Se även fråga 930 och fråga 16135

Nyckelord: färg/färgseende [39];

1 http://www.abc.net.au/science/k2/homework/s95587.htm
2 http://www.victoria.ac.nz/scps/staff/johnlekner/publications/darkerwhenwet.pdf

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.