Visa fråga/svar

 

Partiklar [1275]

Fråga:
Jag läste i en artikel i skolan om sk. falskt vakuum. Där stog också att om man lyckades skapa 10 kg(? väga vakuum?) falskt vakuum skulle ett nytt univerum bildas automatiskt i detta. 1. Vad menas med falskt vakuum? 2. Hur skulle ett universum kunna uppstå ur vakuum?
/Johan S, Dergården, Lerum

Svar:
1 Normalt är vakuum = avsaknad av all form av materia. Men det kan hända att det finns tillstånd som har lägre energi (= negativ potentiell energi) än det "riktiga" vakuumet genom att det finns s k virtuella partiklar som växelverkar med varandra. Det kan då hända att det finns två olika tillstånd med negativa energier. Det "riktiga" vakuumet har den lägsta energin medan det "falska" har högre energi.

2 Det finns mycket som talar för att den totala energin i universum = 0. Den positiva materieenergin balalnseras precis av den negativa potentiella energin hos tyngkraftfältet. Universums bildande behöver alltså inte strida mot energiprincipen. Om man har ett falskt vakuum och lyckas överföra detta till det riktiga vakuumet så frigöres energi som kan användas till att skapa partiklar.
/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.