Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [12748]

Fråga:
Vad händer om man placerar två olik laddade stolpar nära varandra?

Kan de bildas en elektrisk spänning mellan dem som är så stark att den syns?
/Jonas S, Engstömska, KBA

Svar:
Jonas! Elektriska spänningsfält är inte synliga i sig, även om spänningen är hög. Om spänningsskillnaden mellan ett par stolpar, som i din fråga, är tillräckligt stor, kan man dock åstadkomma en synlig elektrisk urladdning mellan dem. Man behöver åtminstone 1000 volt spänningsskillnad per cm avstånd mellan stolparna för att se något. En urladdning bildas bäst om det sticker ut något spetsigt, t.ex. en spik, från vardera stolpen. Vid urladdningen flyter under en mycket kort tid en stor ström från den ena stolpen till den andra - strömmen påverkar luftmolekylerna så att dessa blir elektriskt laddade - man säger att luften "joniseras". När detta händer kan ljus skickas ut - precis samma fenomen som när blixtar bildas under åskväder.

Ett villkor är naturligtvis att stolparna inte är i (elektrisk)kontakt med varandra, t.ex. genom att de båda står i fuktig jord - strömmen tar alltid den lättaste vägen, och luft är en dålig ledare.

Fundera vidare: elektriska urladdningar går helst mellan spetsar - t.ex. slår blixten gärna ner i kyrktorn. Vad beror det på?
/Margareta H

Se även fråga 2645 och fråga 7496

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.