Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [12702]

Fråga:
Om man i vakum skjuter med ett gevär vertikalt (rakt upp) och utgångshastigheten är t.ex. 800 m/s så blir höjdmax approximativt 32 km. Men om man nu gör samma försök på jorden så är det ju flera faktorer som bromsar kulan t.ex. luftmotståndet, luftfuktigheten, vinden, gravitationen etc. Min fråga är om det finns någon formel som tar hänsyn till de bromsande faktorerna, där luftmotståndet är den viktigaste, vad jag förstår. Luftmotståndet är proportionellt mot hastigheten i kvadrat, vet jag att jag har läst någonstans. I mitt exempel når kulan en mycket lägre höjd innan den vänder, men hur mycket kortare blir kulbanan i verkligheten?

Mycket tacksam för svar!
/Bengt P, Furuhedsskolan, Kalix

Svar:
Bengt! Det är riktigt att luftmotståndet teoretiskt (Bernoullis sats) kan beskrivas med en term som är proportionell mot hastigheten i kvadrat, men proportionalitetskonstanten är inte lätt att bestämma. Klart är att mediets (luftens) egenskaper spelar in, liksom formen och ytbeskaffenheten hos projektilen. (Om du spelar golf, fundera på varför golfbollar inte är släta.)

Se svaret till fråga 1531 i frågelådan för en kort utredning. Slå gärna upp t.ex. aerodynamik, ballistik och luftmotstånd i Nationalencyklopedin , eller prata med någon artillerist i din närhet (militären har speciella datorprogram som räknar på projektilbanor under realistiska förhållanden)!
/Margareta H

Se även fråga 1531

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.