Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [1265]

Fråga:
Några frågor om svängningar och vågrörelse. 1. När man resonerar kring energiomvandlingar hos en svängande fjäder tycks det som man bortser ifrån att fjädern rör sig i tyngdkraftsfältet. Fjäderns energi blir då k*A*A/2 som är konstant i varje ögonblick men fördelas mellan potentiell energi resp rörelseenergi.

På något sätt måste dock lägesenergin vara inberäknad men jag förstår inte hur.

2.) I en högtalare omvandlas energi från elektrisk energi hos t e x tongeneratorn till magnetisk energi hos spolen i högtalaren och slutligen till rörelseenergi hos membranet (tror jag).Hur stor är verkningsgraden i de olika stegen? Omvandlas förlustenergin till enbart värme eller kan det avges elektromagnetisk strålning?

3.) Den typ av stående våg som bildas i blåsinstrument går ju tyvärr inte att se. Många elever tvivlar därför på att man har två olika medier i röret och utanför röret (det är ju luften som svänger i vilket fall). Kanske går det att demonstrera med vågor i vatten? Tips?

4.) Diffraktion i smal spalt går ju utmärkt att demonstrera med både ljus- och vattenvågor. På så sätt kan man förklara fenomen med transmissionsgitter. Finns det något experiment med vatten eller ljus där man låter vågen reflekteras mot något smalt så att diffraktion uppstår även som ett reflektionsfenomen. I så fall blir det lättare att acceptera t ex CD-skivan som ett reflektionsgitter. Tips?

5.) Hur fungerar egentligen de nya "örontermometrarna". Någon sa att termometern fungerar som en värmekamera och analyserar spektrat och översätter det till en temperatur. Hur går detta i så fall till. Kan man verkligen skilja på två spektra vars temperaturdifferens är 0,1 grad C?
/Erik W, KOMVUX, Östersund

Svar:
1 Om fjädern sträcks medan den är i horisontalplanet händer inget med lägesenergin. Om den däremot hänger lodrätt så ändras lägesenergin när fjäderns längd ändras.

Fundera Hur mycket flyttas fjäderns tyngdpunkt om den förlänges en sträcka x?

I normala försök så belastas fjädern med tyngder som är mycket tyngre än fjädern. därför kan man oftast bortse från ändringar i fjäderns lägesenergi.

2 Förlusterna i de omvandlingar du nämner är ganska små. Förlusterna blir värmeenergi. Det är endast vid mycket höga frekvenser som den elektromagnetiska strålningen får någon betydelse.

3 Tipset vi kan ge är att man inne i ett genomskinligt rör kan se vågnoderna om man har ett pulver av fina partiklar.

4 Är inte CD-skivan själv ett utmärkt exempel? De flesta accepterar säkert att skivan har tätt liggande spår.

5 Vi känner inte till hur dessa termometrar är konstruerade men det låter otroligt att man studerar den infraröda strålningen.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.