Visa fråga/svar

 

Värme [12600]

Fråga:
Vad jag har förstått så innebär lägre tryck lägre temperatur och vice versa? Innebär detta att det går att kyla exempelvis en fläns under rumstemperatur genom att placera en fläkt ovanpå denna och sätta den att suga luft från flänsen och på detta vis skapa ett undertryck vid själva flänsen?

Frågar enbart av intresse och inte för att jag ska försöka utföra det, så även om flänsen skulle bli knappt mätbart kallare än omgivningen räknas det som ett ja på min fråga.
/Kristoffer L, Västerås

Svar:
Du har rätt i att om man sänker trycket i en gasmassa så sjunker temperaturen. För att utnyttja det praktiskt så behöver du ett slutet system. Stäng in kylflänsen i en låda med ett inloppsrör och ett utloppsrör. Du suger ut luft i ena röret och samtidigt släpper in luft i det andra. Då kommer det insugna luften att expandera, och därmed kylas. Trolleri? Nej, du har bara konstuerat ett riktigt dåligt kylskåp . Kyleffekten blir antagligen sämre är om du bara hade en fläkt som ger kylning med konvektion. Om ett kylskåp skall fungera effektivt, behöver man utnyttja kylmediets ångbildningsvärme, se kylteknik i Nationalencyklopedin . Sammanfattningsvis: i teorin har du rätt.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.