Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [12185]

Fråga:
Hej igen! Tack för att ni svarade på min fråga angående flygplansvingen och den kraft som gör att den flyger "Kraft-Rörelse [12127]". Då jag ska skriva ett projektarbete som bl.a. tar upp just denna fråga har jag läst lite grann på andra ställen också. Den förklaring ni ger är "standardförklaringen", Newtons och Bernoullis ihopslagna (anfallsvinkel och "tot.tryck = dynamiskt + statiskt tryck"). Läser man på exempelvis "How Stuff Works"(http://travel.howstuffworks.com/airplane2.htm) får man uppfattningen att denna förklaringen inte ger hela sanningen. Istället "studsar" luften mot vingens ovansida vilket i samröre med anfallsvinkeln ger områden med olika tryck samt en virvelliknande rörelse mot bakkanten på vingen. Jag tycker inte att denna förklaring är riktigt så uttömande som man kräva i ett PA och undrar om ni har någon person i eran närhet som har kunskap och tid att kanske svara på några frågor som utgår från ovan. Ett annat roligt faktum är att vårat stadsbibliotek här i halmstad saknar all form av littratur som har med flygplanets förmåga att flyga, likaså alla moderna läroböcker. Även på internet så är de sidor som är på "rätt spår" lätta att räkna! Ni vet inte varför det är på detta viset? Är kunskapen ny eller bara för svår (vad har man gett sig in på?)
/Fredrik W, Kattegattgymnasiet, Halmstad

Svar:
Man kan naturligtvis alltid införa komplikationer, men det är inte säkert att man lär sig något av det. Den viktiga effekten är den vi redovisade, men man kan naturligtvis ta med virvelrörelse också. Men vi är fysiker och inte flygplanskonstruktörer, så vi kan inte säga mer om detta. Turbulens ÄR komplext, och vad gäller normala flygplan med fixa vingar vill man minimera turbulensen eftersom den kostar bränsle. Det är därför man har en liten extra fena längst ut på vingen på de flesta passagerarflygplan, en s.k. winglet (Winglet .

Postscript: Vetenskapens värld den 29/9/03 handlade om spionflygplan. Där visade man bland annat hur man utvecklar mycket små farkoster som kan flyga långsamt. Man försöker lära sig av hur en humla flyger: tekniken är helt annorlunda den man använder med fixa vingar och bygger mycket på turbulens.
/Peter E

Se även fråga 12127

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.