Visa fråga/svar

 

Partiklar [11879]

Fråga:
Hej! Av svaret på min förra fråga, partiklar 11846, blir jag förvånad; är verkligen en neutrino en oladdad elektron?? Neutrinernas massa är ju omdebatterad och följden blir ju att det är elektronens laddning som är massan medan den oladdade massan ev inte finns ! Finns det någon bra bok i ämnet, gärna på svenska, som vi på gymnasiet skulle kunna läsa om hur det hänger ihop i?
/Thomas Å, Märstagymnasiet, Märsta

Svar:
At säga att "neutrinen är en oladdad elektron" är kanske något slarvigt, men det ligger faktiskt en del i det. Dessa partiklar hör till en grupp som kallas leptoner. Det finns tre laddade leptoner: elektronen, myonen och tauonen. De har sin motsvarande oladdade partner: elektronneutrinen, myonneutrinen och tauonneutrinen. I den så kallade standardmodellen är dessa neutriner olika partiklar.

På senare år har det visats att standardmodellen inte kan vara korrekt på denna punkt. De olika neutrinerna kan övergå i varandra (neutrinooscillation). Det innebär att neutrinerna inte kan vara masslösa, som antas i standardmodellen. Dessa resultat är så färska (detta skrives april 2003) att de knappast finns i någon bok. Vi får hänvisa till ett par sajter.
/KS

1 http://neutrino.lbl.gov/
2 http://www.physics.carleton.ca/research/sno/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.