Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [1173]

Fråga:
Av en händelse upptäckte vi följande: Vi hade "borrat" ett litet hål i ett vanligt skolsudd (ett sånt där grönt med en rosa rand i), genom randen från den ena långsidan till den andra. Sen upptäckte vi att om man kollade på någonting igenom detta hål så såg man föremålet förminskat, i detta första fall en person. Vi undrade självklart varför. Vi har nu funderat lite över detta och även undersökt om ett litet hål i ett tunt papper ger samma effekt. Men vi är osäkra på om det också då blir en förminskad bild. Vi har funderat på om det kan vara så att det bara är de konvergerande strålarna som når ögat eftersom hålet är så litet och därför synes objektet mindre. En annan ide är att strålarna "studsar" inne i hålet och på något vis därför förvränger bilden. Vårat tredje alternativ är att bilden inte alls blir mindre utan bara tydligare eftersom ögat koncentreras bara på det föremål som syns genom suddet. Nu är vi väldigt nyfikna på hur det egentligen är!! Och vore tacksamma om ni kunde hjälpa oss lösa denna gåta. /Erika & Ulrika
/Erika & Ulrika A, Rudbeckianska gymnasiet, Västerås

Svar:
Det är väldigt trevligt att läsa Er fråga och se hur ni funderar. Vi kan inte komma på någon teoretisk förklaring utan tror att det är ett rent psykologiskt fenomen. Det finns ett bra sätt att kolla detta och det är att titta med ett öga genom hålet och samtidigt titta med det andra ögat. Då kan man lätt avgöra om det sker någon förändring av storleken.

Försök Bestäm en kikares förstoring genom att titta med ett öga genom kikaren och det andra bredvid. Titta mot en tegelvägg och se hur många tegelpannor som går på en förstorad tegelpanna.

Fortsätt att vara nyfikna och fundersamma!


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.