Visa fråga/svar

 

Blandat [1163]

Fråga:
Hur kan det komma sig att man kan segla mot vinden ? Man kan ju kryssa snett mot vinden med en hastighet som överstiger vindhastigheten.

Jag har avslutat mina studier och är inte lärare. Får jag inte ställa en fråga ? (Jag passar inte in i frågeformuläret).
/Lars B, Söderslättsgymnasiet, Trelleborg

Svar:
Alla får ställa frågor till oss.

Man kan inte segla rakt mot vinden. Man kan inte heller segla fortare än vinden när den kommer rakt bakifrån. Men man kan som du säger segla fortare än vinden om man seglar i sidvind.

Förklaringen är att vinden ska falla in snett mot seglet som fungerar ungefär som en flygplansvinge. Även om båten rör sig fortare än vinden kan man få en luftström som stryker framför seglet.

Försök Håll ett papper precis under munnen. Blår hårt så att pappret reser sig. Detta försök visar hur vinden påverkar seglat med en kraft vinkelrät mot vindriktningen.

Fundera: Rita en bild som visar båten i ren sidvind. Antag att båten rör sig fortare än vinden. Försök att rita ut seglet i lämpligt läge och ange de krafter som verkar på seglet.

Länk: På denna länk hittar Du intressanta experiment som ska illustrera varför en flygplansvinge ger lyftkraft som också är relevanta för segels funktion: Bernoulli Brain-Teasers


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.