Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [1135]

Fråga:
Hej tack för svaret på min förra fråga! Jag undrar lite om formeln F=k*m1*m2/(r*r) (även F=m*a). Påverkar kraften F båda massorna lika mycket? om man har två massor och räknar ut kraften mellan vardera massa och en tredje massa typ: F=k*m1*m3/(r*r) F=k*m2*m3/(r*r) där den tredje massan är konstant. Man får då fram resultatet att m1 och m2 får samma acceleration mot m3 (enl. F=m*a) men om man vänder på det hela och räknar på hur stor acceleration m3 har mot m1 resp. m2 så får man fram att accelerationen i dessa två fall är olika om m1 och m2 är olika stora. Slutsatsen bör då vara att m3 rör sig inte med samma hastighet mot både m1 och m2. Man har sedan två accrelerationer i vardera fall att räkna på m3 mot m1 och m1 mot m3 resp. m3 mot m2 och m2 mot m3. det är här mitt problem är, om jag adderar accerelerationerna så far jag fram att m2 inte rör sig lika fort mot m3(m2 mot m3 + m3 mot m2) som m1 mot m3 (m1 mot m3 +m3 mot m1). Om vi nu säger att m3 är jorden så stämmer inte galileis påstående (detta under förutsättning att man kan räkna på ovan beskrivet sätt). Jag har grubblat länge på det här. Min fråga lyder åter igen: stämmer Gallileis påstående? eller är det Newtons mekanikformler som inte stämmer (jag har även räknat med Einsteins speciella relativitetsteori) eller är det ett matematiskt problem? mvh Rafi Sheik
/Rafi S, Säveskolan, Visby Gotland

Svar:
För att vara konkreta tänker vi oss att alla tre partiklarna ligger på ett biljardbord. All acceleration räknas relativt bordet (som ligger still).

Kropp 3 får då en acceleration mot kropp 2 men även mot kropp 3. Adderar du dessa accelerationer enligt regler för vektoraddition blir det inga motsägelser.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.