Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [10731]

Fråga:
Enligt formeln F=BIL utsätts en rak ledare med längden L och strömmen I i ett magnetfält B i rät vinkel till magnetfältet för en kraft F. Om jag nu har en ledare av längden 46 cm med vikten 6,5 g skulle jag kunna få den att bli tyngdlös m.h.a den magnetiska kraften från jordens magnetfält om strömmen vore 10 kA, vilket naturligtvis är helt omöjligt att åstadkomma. Men hur ser situationen ut om man istället använder ett supraledande material? Hur stor ström kan man få i en supraledare med samma storleksordning på tråden som ovan?
/Håkan O, Söderportskolan, Kristianstad

Svar:
Att skapa en ström på 10 kA är inte så svårt. Problemet är ett annat. En kopparledning med de data du ger har en diameter på 1.4 mm. Strömmen genom en sådan ledning bör inte vara mer än 5 A. Skickar man en ström på 10 kA genom den exploderar den.

Det finns supraledare som klarar mycket höga strömstyrkor. YBCO (Yttriumbariumkopparoxid) klarar över 1 miljon ampere per kvadratcentimeter. Problemet är att de nödvändiga kylanordningarna är mycket tunga, så det funkar inte i praktiken.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.