Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [10432]

Fråga:
jag skriver mitt specialarbete om relativitetsteori och ska ha ett antal övningsuppgifter i slutet..

jag har en uppgift där man ska svara på vilken fart en satellit ska ges för att nå ett solsystem, 10 ljusår bort, så fort som möjligt.. när jag skrev uppgiften resonerade jag så här: ju högre fart satelliten ges desto långsammare kommer dess tid att förflyta på grund av tidsdilatation. detta innebär att en högre fart inte behöver betyda en kortare restid (notera att detta är ur forskarnas perspektiv, vilket är intressant i detta fall).

jag är osäker på om man kan resonera såhär.. sträckan kommer ju kontraheras, men ur forskarnas (som alltså befinner sig på jorden) perspektiv måste det ju vara lika långt hela tiden.. om jag räknar som jag har tänkt bör satelliten få farten 0,71c

kan jag använda denna uppgift?
/mikael l, aleholmsskolan, sävsjö

Svar:
Från jorden sett kommer klockan på rymdfarkosten att gå långsammare (tidsdilatationen), men det upplever man inte på rymdfarkosten. Där tycker man att avståndet verkar mindre (längdkontraktionen).

Alltså: Både från jorden sett, och sett från rymdfarkosten, bör den ha högsta möjliga hastighet. När den sedan återvänder till jorden, kommer man ha olika uppfattning om hur lång tid det tog (tvillingparadoxen).
/KS

Se även fråga 4828

*

 

 

Frågelådan innehåller 7513 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-09-25 16:52:40.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.