Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [1012]

Fråga:
Är det samma "förmedlingspartikel" som verkar i ett magnetiskt fält som i ett elektriskt, nämligen fotoner? Dessa fotoner som sägs förmedla den elektriska kraften, går de att detektera? Om det nu är någon slags fotoner så borde det rimligen innebära att energi transporteras, var kommer denna ifrån? Om man kunde förvara en "permanentmagnet" i ett fullständigt isolerat system kommer denna då att avmagnetiseras i enlighet med principen att entropin ökar?
/Nils G, Sundlergymnasiet, Vårgårda

Svar:
Det elektriska och magnetiska fälten bör ses om olika yttringar av samma sak, nämligen elektromagnetismen. Elektriska fält skapas av laddningar medan magnetiska fält skapas av laddningar i rörelse (strömmar).

Fotonen är förmedlarpartiklen för den elektromagnetiska kraften.

När man beskriver kraftverkan med förmedlarpartiklar så är dessa virtuella dvs de har inte en egen energi utan existerar tillfälligt på "lånad energi". Därför kan man inte detektera dem, det "lyser inte runt laddningar".

Vid kraftverkan överförs energi och rörelsemängd mellan de två partiklarna som växelverkar med varandra.

Det är inget som säger att en permanentmagnet skulle avmagnetiseras av sig själv. De förändringar som kan (men inte behöver) ske är däremot sådana att entropin ökar.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.