Svar:
Johan! Du har helt rätt! Den snabba rotationen hos neutronstjärnan beror på att rörelsemängdsmomentet hos den urspungliga stjärnan måste bevaras.
Låt oss bara som ett räkneexempel se hur snabbt solen skulle rotera om den blev en neutronstjärna (det blir den inte i verkligheten eftersom minsta massan för en neutronstjärna är c:a 1.4 solmassor).
Solens rotationstid är 25 dygn, dvs 25246060 s = 2 10
6 s
Solens radie är 1.39 10
6 km
Eftersom en neutronstjärna har en radie av c:a 10 km blir krympningsfaktorn c:a 10
5. Rörelsemängsmomentet går, om massfördelningen bevaras, som vr där v är rotationshastigheten och r är radien. Om radien minskar med en faktor 10
5 så måste rotationshastigheten öka med samma faktor.
Eftersom rotationstiden t ges av
t = 2
pr/v
kommer den att minska med en faktor 10
10. Rotationstiden blir då
2 10
6 10
-10 = 2 10
-4 s
dvs 0.2 millisekunder. I själva verket skall man bara räkna med de centrala delarna av stjärnan, och en del av rörelemängdsmomentet försvinner med utslungad massa. Man tror att en nybildad neutronstjärna kan ha en period på ner mot 1 millisekund. Genom växelverkan mellan neutronstjärnans enormt starka magnetfält och omgivande gas kommer neutronstjärnan ganska snabbt att bromsas upp. Vi kan observera neutronstjärnor som s.k. pulsarer (normalt i radio-området) med perioder mellan några millisekunder och några sekunder.
Animeringen nedan visar hur man föreställer sig en neutronstjärna. Det mycket starka magnetfältet ligger inte i samma riktning som rotationsaxeln. Magnetfältet tvingar laddade partiklar in mot de magnetiska polerna. När partiklarna träffar neutronstjärnan orsakar de ett "norrsken" av radiostrålning, synligt ljus eller röntgenstrålning. Dessa "norrsken" följer med i rotationen, så att den strålning vi ser kommer att variera med en mycket kort period. Vi har vad vi kallar en pulsar.
Länk 1 ger lite information om rotationen. Fråga
[12527] behandlar rörelsemängdsmoment.
Introduction to neutron stars
och
An Introduction to Pulsars
ger allmän information om neutronstjärnor.

/Peter E 2004-12-16