Svar:
0 Amanda! Det finns flera frågor som behandlar
solarkonstanten, se t.ex. fråga
[13917]. Värdet är 1370 W/m
2.
1 För konstant temperatur:
Instrålad effekt = utstrålad effekt
där vänstra ledet är
(1-a) (solarkonstanten)
pR
2
R är jordradien och uttrycket ovan är den yta som träffas av strålningen, a är jordens albedo (reflektionsförmåga, dvs hur stor del av den inkommande strålningen som direkt reflekteras tillbaka ut i rymden). Jorden medelalbedo är c:a 0.36, så 0.64 av strålningen absorberas och ger bidrag till uppvärmningen.
Den utstrålade effekten är från Stefan-Boltzmanns lag (
Stefan-Boltzmann_law)
4
pR
2sT
4
(observera att här har vi hela klotets yta!)
Vi får alltså
(1-a) (solarkonstanten)
pR
2 = 4
pR
2sT
4
dvs
(1-a)(solarkonstanten) = 4
sT
4
T
4 = (1-a)(solarkonstanten)/(4
s) = 0.641370/(45.67 10
-8) = 38.7 10
8
dvs
T = 249 K = (249-273) = -24
oC
Jämfört med jordens uppmätta medeltemperatur, c:a 15
oC, är detta mycket lågt. Observera dock att vi ännu inte tagit hänsyn till
växthuseffekten .
2 Växthuseffekten behandlas detaljerat i fråga
[12668]. Anledningen till att infallande och utgående strålning påverkas olika av atmosfären är helt enkelt att de innehåller helt olika våglängder. Det infallande spektret (vita pilar i nedanstående figur från länk 1) är temperaturstrålning från en kropp med temperaturen 5700 K (solen), vilket ger maximum för synligt ljus. Den utgående strålningen (röda pilar) kommer från en kropp med mycket lägre temperatur, varför maximum ligger i infrarött/mikrovågor. Om den utgående strålningen hindras får man en obalans i effekten och jordens temperatur ökar. Detta betyder att utstrålningen ökar tills balans nås och vi fått en högre jämviktstemperatur. Den största delen av temperaturhöjningen pga växthuseffekten kommer från vattenånga i atmosfären. Koldioxiden bidrar direkt till en mycket liten höjning, se länk 1.
3 Verkligheten är i själva verket mycket mer komplicerad. Dels finns det fler faktorer att ta hänsyn till (t.ex. aerosoler) och dels har man återkoppling mellan de olika parametrarna. Om man t.ex. ökar värdet på en parameter kan det tänkas att en annan parameter antingen minskar eller ökar. Detta är skälet till att olika klimatmodeller ger olika resultat.
Länk 1 är en mycket bra övning vad gäller temperaturbalansen.
Solar_radiation_management behandlar möjliga metoder att påverka jordens temperatur genom att ändra albedot (geoengineering, se länk 2).
Climate_model är en bra introduktion till klimatmodeller.

/Peter E 2010-01-29