Svar:
Hej Thomas!
Det finns ingen definition på detta. Man kan välja där Oorts moln tar slut, där solens gravitation inte dominerar eller, kanske det bästa, där solens plasma (joner och elektroner som solen skickar ut) övergår i det interstellära mediet.
Fråga 2: Vad menar du egentligen? Man letar efter exoplaneter både bland närbelägna stjärnor och bland avlägsna. De närbelägna är intressanta eftersom de i en framtid kan tänkas studeras närmre (direkt avbildning, spektra). De avlägsna är intressanta för att de är så många - man kan lära sig hur planetsystem uppkommer genom att studera många system.
Tillägg 10/12/08:
För det första letar man inte exoplaneter bara för att hitta liv. Det hade naturligtvis varit en fantastisk upptäckt, men man kan även förhoppningsvis bättre förstå hur planetsystem bildas och utvecklas. Vad gäller sökande efter liv, så är det inriktat på livsformer som liknar det som finns på jorden, dvs livsformer som behöver flytande vatten (0-100
oC). Detta kan vara kortsynt, men problemet är att vi inte vet hur avvikande livsformer ser ut, så det är svårt att leta efter dem.
I science fiction litteraturen finns det emellertid exempel på större fantasi. Här är ett par av klassikerna:
The_Black_Cloud av Fred Hoyle och
Dragon's_Egg av Robert Forward. I Carl Sagans
Contact_(film) undviks på ett subtilt sätt att avslöja hur utomjordingarna ser ut.
Nedanstående bild från Wikimedia Commons visar hur en exoplanet skulle kunna se ut. Se
Exoplanet
och
Exoplanets för mer om exoplaneter.

/Peter E 2008-12-09