Svar:
1 Det beror på hur "godtrogen" man är. Till och med Steven Hawking var länge tveksam, men gav upp motståndet i slutet på 1980-talet, se länk 1 och Hawkings bok
A Brief History of Time (1988).
Nu (2020) finns så mycket bevis, se a-e nedan, att tvivlare närmast kan jämföras med klimatförnekare.
2 Att följa stärnor i galaxcentum och beräkna massan med Keplers tredje lag.
3 Det får du fundera på själv med hjälp av
Black_holeObservational_evidence.
Här är en lista på några ganska övertygande bevis att svarta hål (se fråga ) existerar och att de har observeras.
a Allmänna relativitetsteorin
Existensen av svarta hål är en konsekvens av Einsteins Allmänna relativitetsteori (1916). Denna teori har testats på många sätt och med stor precision. Teorin har i alla fall visat sig stämma med observationer.
Se fråga
[12745] och
General_relativityBlack_holes_and_other_compact_objects.
b Aktiva galaxer och andra objekt som sänder ut röntgenstrålning
Dessa objekt har det gemensamt att de sänder ut enorma mängder röntgenstrålning när materia från en ackretionsskiva faller in i ett svart hål. Små objekt är ofta dubbelstjärnesystem där komponenterna har en massa av tiotals solmassor.
Stora objekt (massa milliontals solmassor) befinner sig oftast i centum av en galax, och sänder ut enorma mängder röntgenstrålning. Den utsända effekten är så stor att den enda rimliga förklaringen är att vi har att göra med ett svart hål som slukar materia. Upp till 50% av massan kan förvandlas till strålning i ett sådant objekt (se fråga
[14367]).
Se fråga
[13916],
Active_galactic_nucleus och
Cygnus_X-1.
c Observationer av stjärnor som kretsar kring ett objekt i centrum av en galax
Genom att följa stjärnor i centrum av vintergatan kan man räkna ut massan på objektet som finns i centrum. Resultatet blir en så stor massa i ett litet område att den rimligaste förklaringen är att vi har att göra med ett svart hål.
Se fråga
[6228] och
Sagittarius_AOrbiting_stars.
d Observation av kolliderande svarta hål med gravitationsstrålning
Man har sedan 1950-talet med allt större apparater försökt att detektera gravitationsstrålning. Det man i första hand detekterar är våldsamma rörelser hos stora massor. En av de mest våldsamma händelser man kan tänka sig är att två svarta hål kolliderar och slås samman till ett. Detta lyckades man observera för några år sedan.
Se fråga
[20117] och
gravitational_wave_observation.
e Direkt avbildning av ett svart hål
Ja, här måste vi säga att vi har tillräckliga bevis för brottet: brottslingen är fångad på bild, se nedan. Nu kan man tycka att det är konstigt att man kan fotografera ett svart hål. Vad man ser på bilden är inte det svarta hålet (händelsehorisonten, se
Event_horizon) utan skuggan av hålet. Strålningen vi ser (som är radiovågor, se nedan) kommer från materia som faller ner i hålet - delvis faktiskt från bakom hålet.
Ett svart hål är mycket litet så man behöver ett teleskop med hög vinkelupplösning. Detta åstadkommer man genom att kombinera data från flera olika radioteleskop spridda över jorden. På så sätt kan man åstadkomma en vinkelupplösning som motsvarar ett teleskop med en radie motsvarande jordens radie.
Se länk 2 och
Black_holeObservational_evidence.

/Peter E 2020-03-19