Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [808]

Fråga:
Jag har länge försökt att finna svaret på denna fråga så jag vore tacksam för hjälp. Om man betraktar en reflektion i termer av enskilda fotoner. Vad är det som sker??? Hur sker växelverkan, vilken typ av växelverkan etc?
/Daniel G, Göteborgs Universitet, Göteborg

Svar:
Vi betraktar reflektion mot en metallyta. För att beskriva reflektionen i fotonmodellen antar man att fotonerna absorberas av elektronerna i metallen som börjar svänga. Denna svängning gör att de snart sänder ut en foton igen. Detta är en kvantmekanisk beskrivning av den elektriska kraften där fotonerna spelar en stor roll.

Nedanstående figur visar reflektionsförmågan för tre olika metaller med polerade ytor. Vi kan se att aluminium har den bästa reflektionsförmågan i hela det synliga området (390-750 nm, Visible_spectrum ) och silver förlorar lite reflektionsförmåga i blått och ultraviolett. För guld är reflektionsförmågan mycket begränsat för korta våglängder, dvs blått. Detta är anledningen till att guld har en gulaktig färg: rött+grönt blir gult (se Color Addition Simulator ).

Se vidare Reflectivity och Reflection_(physics) .



/Gunnar O/lpe

Nyckelord: ljusreflektion [18];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.