Visa fråga/svar

 

Partiklar [10039]

Fråga:
Hur vet man egentligen att det vid kvantfluktuationer verkligen uppstår t ex ett elektron/positron-par ? Hur vet man att det är just de antipartikel-paren och inte något helt annat ? .. De existerar ju så kort tid så jag tycker det borde vara svårt att isolera dem och kolla/mäta.

När och hur påverkar de omvärlden ? (naturliga fenomen, inte i laboratorier)
/Martin S, jobbar, Malmö

Svar:
Det är inte bara elektroner som bildar virtuella partikel-antipartikel par, alla elementarpartiklar gör det. Vid elektromagnetiska processer vid låga energier dominerar virtuella elektron-positron par eftersom dessa partiklar har lägst massa bland de elektriskt laddade. I de senaste noggranna beräkningarna av myonenens magnetiska moment har man lagt in verkan också av virtuella pioner. Deras bidrag är ungefär en miljontedel av elektronernas. De virtuella partiklarna är inte direkt observerbara, men ger sig tillkänna indirekt. Slå på Kvantelektrodynamik i Nationalencyklopedin .

Satsar man mycket energi, kan man lyfta upp de virtuella partiklarna, så att de blir reella. Det är just vad man under 10 års tid har sysslat med i de nu avslutade LEP-experimenten vid CERN. Vid de energier man arbetade med där, har vakuum en verkligt rik struktur.
/KS

Se även fråga 3534 och fråga 3134

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.