Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

9 frågor/svar hittade

Värme [20894]

Fråga:
Om man kan skapa "dimma/rök" av vatten med hjälp av ultraljud, kan man då skapa tryck motsvarande som man gör med het ånga i en sluten behållare?
/roger s, ockelbo

Svar:
Nej. Det är uppvärmningen som skapar ett övertryck (gaslagen, pV=nRT) och med ultraljud blir det mycket liten uppvärmning.
/Peter E

Nyckelord: gaslagen, allmänna [24]; ultraljud [9];

*

Ljud-Ljus-Vågor [20060]

Fråga:
Akustisk levitation
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej igen! Jag har en fråga som rör ännu en video. På YouTube heter den "three-dimensional mid-air acoustic manipulation" och är 2 min och 24s lång. Detta experiment kan göras i "2D" med sand på en vibrerande platta. Jag förstår då varför vissa mönster skapas. Jag förstår dock inte hur det funkar i 3D. Vilken kraft motverkar gravitationen så att föremålen inte faller? Som jag förstår det utsätts föremålen för samma kraft från alla håll. Tack på förhand och tack för tidigare svar!
/Eskil F, Mariaskolan, Malmö

Svar:
Föremålen fångas in i noderna som skapas när ljudvågorna interfererar. Det är alltså ljudtrycket som motverkar tyngdkraften. Man lyfter föremålen genom att höja ljudmönstret uppåt från bordsskivan.

Om våglängden l är av storleksordningen 1 cm, ljudhastigheten v så blir frekvensen

f = v/l = 340/0.01 = 34000 Hz.

Det är alltså frågan om ultraljud.

Här är en senare version där fenomenet förklaras lite bättre:

Länk 1 är en tekniskt artikel om hur akustisk levitation fungerar.

Länk 2 är en mer lättfattlig beskrivning. Ett par kommentarer:

Ljud i luft är en longitudinell vågrörelse av tryckvariationer även om det ofta tecknas som en transversell våg, se fråga 19553 .

Akustisk levitation är inte lätt eftersom det krävs en ansenlig kraft för att få föremål att sväva. Man använder sig av mycket höga ljudfält (normalt av ultraljud så omkringstående inte får hörselskador) och får vad som kallas icke-linjära effekter, se fråga 12156 .
/Peter E

Nyckelord: ljud, interferens [7]; ultraljud [9];

1 https://www.dropbox.com/s/bzzdh4pj6a0p152/PixieDust_techpaper_cameraready.pdf
2 http://science.howstuffworks.com/acoustic-levitation.htm

*

Blandat [18578]

Fråga:
Hej! I vetenskapskolumnen i DN söndag 18/3 beskrivs anledningen till att jättebläckfisken har ögon stora som fotbollar är att den skall kunna se jagande kaskeloter på t ex 500 m djup, ett djup som inte släpper ner något ljus, men det alstras ett svagt ljus av kaskeloter simning, tycks det, och bläckfisken kan då fly. Hur alstras det ljuset??
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
Länk 1 innehåller DN-artikeln.

Kaskeloten har ingen ljuskälla själv men den kan trigga andra bioluminiscenta organismer (fråga 2439 ). Citat från originalartikeln (länk 2):

Objects moving through the water are known to trigger bioluminescence in a multitude of organisms throughout the water column. Such stimulated bioluminescence can reveal the moving object either as a number of individually visible point sources or as an extended source without resolution of the individual sources.

Så jättebläckfiskens stora ögon är till för att (indirekt) upptäcka kaskeloterna som gillar att äta bläckfisk. En annan möjlighet vore att bläckfisken utvecklat detektorer för sonar-signalerna som kaskeloten använder, men undersökningar har visat att bläckfisken är döv för sonar-signalen.

Tack till huvudförfattaren Dan N för klargörande och originalartikeln!
/Peter E

Nyckelord: ultraljud [9]; luminiscens [5]; *biologi [20];

1 http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-att-ata-eller-atas--det-ar-ogonen-som-avgor
2 http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(12)00182-0

*

Ljud-Ljus-Vågor [15934]

Fråga:
Hej! Jag undrar om djur som hör ultraljud har högre smärtgräns de som INTE hör det?
/Linn L, Stockholm

Svar:
Linn! Smärtgräns är den ljudvolym vid en viss frekvens som orsakar smärta i ljuddetektorn (vanligen örat). Ultraljud är ljud med frekvenser över 20000 Hz. Så ultraljud behöver inte ha hög volym. Känslighet för ultraljud och smärtgräns bör alltså inte ha något med varandra att göra. Se vidare Hörsel .
/Peter E

Nyckelord: ultraljud [9];

*

Ljud-Ljus-Vågor [13958]

Fråga:
Djur använder både infraljud och ultraljud för att komminucera. Men varför kan infraljud som innehåller mindre energi (eller gör den inte det?) gå längre än ultraljud som har mycket energi i sig?
/zelos j, rudbeck, örebro

Svar:
Infraljud är en vågrörelse, framför allt i luft, med en så låg frekvens (under 20 hertz) att den bara uppfattas av människan vid kraftiga ljudnivåer, och då i form av vibrationer.

Ultraljud är ljud med en frekvens högre än den översta gränsen för människans hörsel. Ultraljud definieras ofta som ljud med våglängd mindre än 17 millimeter i luft, det vill säga med frekvens högre än 20 kHz. Någon övre frekvensgräns finns inte definierad.

Energiinnehållet i ljud är inte som i fallet med elektromagnetisk strålning (t.ex. ljus) proportionell mot frekvensen. Energiinnehållet är helt enkelt proportionellt mot tryckamplituden i kvadrat.

Om ljud utsänds lika i alla riktningar kommer intensiteten att avta som kvadraten på avståndet (1/r2). Vad gäller räckvidden på ultraljud och infraljud har det även att göra med hur stor mediets dämpning är, och denna är olika för olika frekvenser. En annan viktig faktor är naturligtvis detektorns ("örats") känslighet.

Valar lär kommunicera över enorma avstånd med infraljud, som då uppenbarligen inte dämpas alltför mycket. De kan även tänkas at de utnyttjar havsströmmar med avvikande temperatur som "ljudledare" för att komma ifrån kvadratregeln ovan.

Fladdermöss använder ultraljud för att orientera sig. De måste använda mycket höga frekvenser för att kunna "se" så små föremål som insekter. Om en fladdermus skall kunna se en insekt på 5 mm krävs frekvensen

f = (ljudhastigheten)/(5*10-3) = (340 m/s)/(5*10-3 m)= 68*103 s-1 = 68 kHz.

För mer om ultraljud och infraljud se Infrasound och Ultrasound .
/Peter E

Se även fråga 10694

Nyckelord: ultraljud [9]; infraljud [7];

*

Ljud-Ljus-Vågor [13101]

Fråga:
Hejsan, jag har ännu en fråga. Man kan väl mäta densitet med hjälp av ljud, och på så sätt tala om vilket material något består av? Jag undrar om det stämmer, och om man använder detta till någonting.
/Emilia R

Svar:
Man kan i varje fall mäta skillnad i densitet. När densiteten i ett medium ändras reflekteras en del av ljudet, och detta reflekterade ljud kan detekteras. Tillämpningar är t.ex. ekolod för att detektera U-båtar och fiskstimm. Samma princip används vid ultraljudundersökningar. Delfiner har utvecklat detta till stor konst!
/Peter E

Nyckelord: ultraljud [9];

1 http://electronics.howstuffworks.com/ultrasound.htm

*

Ljud-Ljus-Vågor [3387]

Fråga:
Den där pipiga tonen som hörs i örat ibland, vad är det? Är det ultraljud som vi kanske hör litet av?
/karro p, Bagarmossen, Sthlm

Svar:
En sorts pip kallas tinnitusljud. Det är egentligen inte ett ljud, utan ett fenomen som uppstår i nervsystemet. Ultraljud kan vi inte höra. Se vidare Tinnitus och Tinnitus .
/KS/lpe

Nyckelord: ultraljud [9];

*

Ljud-Ljus-Vågor [2508]

Fråga:
Vad är infraljud och ultraljud?
/Susanna E, Mariefredsskolan, Mariefred

Svar:
Ljud är svängningar (tryckvariationer) i luften. Man anger antalet svängningar per sekund i enheten Herz (Hz). Vi kan höra ljud mellan ungefär 20 - 20000 Hz (från dov bas till ilsket pip). Ljud med mer än 20000 Hz kallas ultraljud. Ljud med mindre än 20 Hz kallas infraljud. Vi kan alltså inte höra dessa ljud, men andra djur kan. En hund hör ljud upp till 30000 Hz, och en fladdermus ända till 100000 Hz.

Människor blir ofta störda av infraljud och känner sig trötta och hängiga även om de inte kan höra någonting av ljudet.

Se även fråga 1223

Nyckelord: infraljud [7]; ultraljud [9];

*

Ljud-Ljus-Vågor [1223]

Fråga:
Jag undrar hur ultraljud funkar egentligen. Hur kan man få fram en bild av fostret.
/Fernanda V, nasbydalsskolan, Täby

Svar:
Ultraljud är vanligt ljud med hög frekvens. Man kan säga att tonen är så hög att man inte kan höra den. I ultraljudsapparaten utnyttjar man att ljud kan studsa mot ytor.

Försök Ställ dig ca 50 m från en stor vägg. Klappa händerna eller skrik. Du hör då ett eko från väggen.

På samma sätt fungerar ultraljudet. Man skickar in ljudet i mammans mage. Sedan studsar ljudet på fostret. Genom att mäta hur lång tid det tar för ljudet att komma tillbaka så kan apparaten rita en bild av fostret.
/GO

Nyckelord: ultraljud [9];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.